Svi znamo da su temeljne vještine koje usvajamo upisom u prvi razred, čitanje i pisanje. No isto je tako važno istaknuti da, osim toga, u današnje digitalno doba jednaku važnost ima i digitalna pismenost.

Pod tim pojmom obuhvaćene su različite vještine poput rada sa softverskim alatima za obradu teksta, tablica i fotografija, korištenje elektroničke pošte i internetskih pretraživača, web preglednika, aplikacija pomoću kojih se stvaraju prezentacije i pristupa online komunikacijskim kanalima kao i sva ostala praktična znanja koja nam pomažu kod pristupanja već postojećem digitalnom sadržaju ili u kreiranju vlastitog.

Osim usvajanja praktičnih softverskih vještina, bitno je razumjeti i onaj sigurnosni dio prilikom pristupanja online sadržaju putem pretraživača i razviti kritičko razmišljanje koje će nam pomoći u razlučivanju važnog od nevažnog i korisno od nekorisnog jer ako ne znamo gdje i kako pretraživati, možemo vrlo lako krivo „skrenuti“ i naići na lažne ili neprovjerene sadržaje. Zato je važno znati pronaći informaciju, vrednovati ju i na kraju učinkovito iskoristiti za ono što nam treba.

Iako danas svi koristimo društvene mreže, otvaranje Facebook ili Instagram profila, igranje igrica ili pretraživanje video sadržaja čini samo jedan manji dio digitalne pismenosti, a jedna od osnovnih funkcija digitalne pismenosti je upravo kreiranje samostalnog digitalnog sadržaja poput web stranica, prezentacija, kratkih filmova i slično.

Osim toga, digitalna pismenost i vještine koje ju prate, podložne su stalnom usavršavanju i nadopunjavanju jer moraju pratiti brz razvoj informacijske i komunikacijske tehnologije. Također, digitalna pismenost je osnova kako bi se pristupilo različitim online sadržajima, tečajevima i seminarima jer su to osnovni alati komunikacije s predavačima. Edulab je platforma koja prati nove načine edukacije i prati metode učenja i poučavanja direktno putem računala uz pomoć interneta u realnom vremenu, stoga je osnovna digitalna pismenost preduvjet kako bismo lako pristupili modernim načinima komunikacije i učenja i u potpunosti iskoristili sve njene blagodati.